31 Ocak 2019 Perşembe

Gebekum'da bulunan yeşil deniz kaplumbağası

Zifte bulanan yavru deniz kaplumbağası tedavi altına alındı
Datça ilçesinde zift içinde bulunan yavru yeşil deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavi altına alındı.
Edinilen bilgiye göre, 29 Ocak 2018’de vatandaşlar tarafından Datça ilçesi Gebekum mevkiinde zifte bulanmış halde yavru yeşil deniz kaplumbağası bulundu.
“Nadir” adını verdikleri kaplumbağaya zeytinyağıyla masaj yapan vatandaşlar, hayvanın üzerindeki zifti temizlemeye çalıştı.
Yavru kaplumbağayı bir kaba koyan vatandaşlar, DEKAMER yetkililerine haber verdi. Islak havluya sarılan kaplumbağa, Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesinde bulunan İztuzu Plajı’ndaki merkeze getirildi.
Merkezde tedavi altına alınan 162 gram ağırlığındaki kaplumbağanın yapılan ilk müdahalesinde reflekslerinin normal olduğu ve herhangi bir yara veya darbe izine rastlanmadığı görüldü. Yaklaşık 1 yaşında olduğu tahmin edilen ve üzerindeki zift kalıntıları temizlenen kaplumbağanın durumunun iyi olduğu belirtildi. DEKAMER yetkilileri yaptıkları yazılı açıklamada, duyarlılıkları sayesinde yavru yeşil deniz kaplumbağasının kurtarılmasını sağlayan Deniz, Özge, Hakan ve Rıza isimli vatandaşlara teşekkür etti. 

Üyelerimizden Özge Denizci'nin de aralarında olduğu doğaseverler tarafından bulunan yeşil su kaplumbağası ile ilgili haber bazı yönlerden çok ilgi çekici. Neden zifte bulanmıştı? Yaklaşık 2 hafta önce lisenin kazanının delinmesiyle denize akan fuel oil Gebekum'a mı sürüklendi? Yoksa uzun süredir olagelen fırtınalar nedeniyle açıklarımızda demirleyen tankerlerden sızıntılar mı oluyor? Konunun takipçisiyiz. Sahil güvenlik ve Belediye ile görüşeceğiz. Bu gemilerin denetlenmesini sağlayacağız. Gelişmeleri bildireceğiz.
Duyumlarınız varsa lütfen bize iletiniz.
Umarım DEKAMER çip takar da yavrumuzun (Nadir) bundan sonraki sağlıklı yaşamını izleyebiliriz.
Herkese sağlıklı günler diliyoruz.
Yeni gelişme: Dün yani 1 şubat günü önce sahil güvenlik sonra da belediyeye gidildi. Sahil güvenlik demirleyen gemilerin daha sıkı denetleneceğine söz verdi. Belediyede ise haber şaşkınlıkla karşılandı.  Nerden gelmiş olabilirdi bu zift veya mazot? Derhal bir araç hazırlandı ve İlke Curacı ile Melda Gebekum'a gittiler. Karış karış tüm sahil tarandı, zift filan yoktu? O günkü fırtına ile bu kirliliğin yer değiştirmiş olacağı varsayımıyla geri dönüldü. O civarda yaşayan bir üyemize sahilimizi emanet ettik. Zaten kendisi fırtınanın kökünden koparıp attığı kum zambaklarını yeniden dikmekle meşgul, elbette hergün gidip bakacak bize miras kalan bu güzel bölgeye. Teşekkürler Deniz İkizler <3 nbsp="" p="">

Hiç yorum yok: