Güzel Mekan Yarışması
DAÇEV bünyesinde Güzelleştirme Grubu olarak Datça'nın giderek bozulmakta olan yapılaşmasından rahatsız olup, bu konuda elimizden geldiğince bir şeyler yapmak arzusundayız. Bu amaçla uzun süredir bir araya geliyor ve fikirler üretiyoruz.
Amacımız;
Datça'daki bozuk yapılaşmanın önlenebilmesi çin, Datça'nın yerel dokusuna, kültürüne, coğrafyasına uygun, farklı ve olumlu mekanlara halkın dikkatini çekmek ve iyi örnekler sunarak, değişime ve dönüşüme katkıda bulunmak
Bu amaçla bir yarışma düzenlemeye ve Datça'ya yakışır mekanları seçerek bunların içinden birini ödüllendirmeye karar verdik. Dileğimiz bu yarışmaının gelenekselleşmesi ve gelecek yıllarda da devam etmesidir.
Yarışmamızın adı: "GÜZEL MEKAN YARIŞMASI"
Önümüzdeki günlerde bu yarışmaya ilişkin gelişmeleri web sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali
5 Haziran 2009 Cuma 21:00İda
İda dağlarına (Kazdağları) göz diken çok uluslu şirketlerin altın arama girişimi üzerine kitleleri bilgilendirmek amacıyla Güre Belediyesi için hazırlanan belgesel.
Yönetmen: Ethem Özgüven, Yapım yılı: 2008, Süre: 7,5' Ülke: Türkiye, Dil: Türkçe
Gıdanın Geleceği:
Genetik yapısı ile oynanarak elde edilen besinlerin ardındaki gerçekler. Filmde alternatif çözüm olarak organik ve sürdürülebilir tarım da ele alınıyor.
Yönetmen:Deborah Koons Garcia, Yapım yılı: 2004, Süre: 88' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Hakikat:
Siyanürle özütleme yöntemi kullanarak altın çıkarmak isteyen maden işletmesine karşı Bergama ve çevresindeki 17 köy halkının 17 yıl süren direnişi.
Yönetmen: Ethem Özgüven, Petra Holzer, Yapım yılı: 2007, Süre: 41' Ülke: Türkiye, Dil: Türkçe, İngilizce
6.Haziran 2009 Cumartesi 21:00
Meatrix
Matrix üçlemesine gönderme yaparak et ve süt ürünleri ile endüstriyel tarımın sorunlarını irdeleyip hicveden bir animasyon üçlemesi.
Yapım: Free Range Film Stüdyoları, Yapım yılı: 2003, Süre: 4', 5', 2,5' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Vatandaş Mustafa
Eşsiz bir doğa harikası ve bir milli park olmasına rağmen Karadeniz Bölgesi’ndeki Fırtına Vadisi’nde hidroelektrik santrali yapmak için girişilen doğa katliamına karşı halkın 6 yıl süren hukuk mücadelesi.
Yönetmen: Remzi Kazmaz, Yapım yılı: 2007, Süre: 50' Ülke: Türkiye, Dil: Türkçe
Susuzluk
Bir milyardan fazla insanın içilebilir suya erişimi olmayan dünyamızda ‘su bir insan hakkı mıdır, yoksa ticari bir meta mı?’ temel sorusuna yanıt arayan Bolivya, Hindistan ve ABD’deki toplumların öyküleri.
Yönetmen: Alan Snitow ve Deborah Kaufman, Yapım yılı: 2004, Süre: 62' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
7.Haziran 2009 Pazar 21:00
Market Savaşları:
‘Yıldız Savaşları’na gönderme yapan animasyonda sebze kuklalardan oluşan küçük bir organik çetenin toksik kimyasallar kullanan çiftlik yönetimine karşı savaşı.
Yapım: Free Range Film Stüdyoları, Yapım yılı: 2006, Süre: 6' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Kutsal Tohumlar
Arjantin’de Andlı çiftçilerin örgütlenerek, unutulmaya yüz tutmuş atalık tohumlarını birbirleriyle paylaşıp kurtarmalarının, değerli tohumları yaşatmalarının öyküsü.
Yönetmen:José E. Becker, Andrea Méndez Brandam, Yapım yılı: 2006, Süre: 32' Ülke: Arjantin, Dil: İspanyolca, Türkçe ve İngilizce altyazı
Enerjinin Evrimi:
Temiz ve yenilenebilir enerjinin muazzam potansiyelini araştıran belgesel aynı zamanda bireyin kendi yaşamında neler yapabileceğini gösteriyor.
Yönetmen: Kirk Bergstrom, Yapım yılı: 2004, Süre: 26' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Biyoçeşitlilik Şifresi:
Biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla ortaya çıkan ürkütücü gerçekler. Sağlığımızın, yaşamımızın biyolojik çeşitliliğe bağlı olduğunu gösteren bir animasyon.
Yapım: Free Range Film Stüdyoları, Yapım yılı: 2007, Süre: 6' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Ladakh’dan Öğrenmek
Küçük Tibet olarak da anılan Ladakh Batı Himalayalar’da bir çöl alanıdır. Çetin koşullarda dayanışma içinde yaşamış olan toplumda “kalkınma”dan sonra bölünmüşlük, hoşgörüsüzlük, işsizlik, enflasyon, açgözlülük almış yürümüştür.
Yapımcı: John Page, Yapım yılı: 1993, Süre: 60' Ülke: İngiltere, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
8.Haziran 2009 Pazartesi 21:00
Ağız Devrimi:
Dünyadaki bütün ağızlar, yapay katkılar, genetiğiyle oynanmış organizmalar, zararlı kimyasallar vb. içeren besinlere karşı ağız birliği ediyorlar. Organik ürünleri tüketmenin önemini vurgulayan bir canlı-aksiyon parodisi.
Yapım: Free Range Film Stüdyoları, Yapım yılı: 2006, Süre: 6' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Halkın Gücü
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ekonomik krize giren Küba’da halkın katlandığı güçlükler, yaratıcılığı, dayanışması, endüstriyel tarımdan organik tarıma geçişi.
Yönetmen: Faith Morgan, Yapım yılı: 2006, Süre: 53 dakika Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Şeylerin Hikâyesi
Film bize üretim ve tüketim ekseninde gerçekçi bir tur attırıyor. Ekolojik ve toplumsal sorunlar arasındaki ilişkiyi görselleştirerek daha adil bir dünya yaratmaya çağırıyor.
Yapım: Free Range Film Stüdyoları ve Annie Leonard, Yapım yılı: 2007, Süre: 20' Ülke: ABD, Dil: İngilizce, Türkçe altyazı
Son Kumsal:
Deniz doldurularak açılan Karadeniz otoyolunun yapımı sürecinde doğal limanların, balıkçı barınaklarının yok olmasıyla yaşanan trajikomik olaylar. Karadeniz halkının denizden koparılmasının öyküsü.
Yönetmen: Rüya Arzu Köksal, Yapım yılı: 2008, Süre: 56' Ülke: Türkiye, Dil: Türkçe
Çevre Kulübü Etkinlikleri
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınmasının ardından, Datça’da üç ilköğretim okulundaki çevre kulübü öğrencileri için “çevre bilincini güçlendirmek”, “doğal kaynaklarımızın önemini kavratmak” amacıyla etkinlikler planlandı.
Çalışma için öncelikle okul müdürleriyle ve okulların çevre kulübü öğretmenleriye görüşmeler yapıldı; öğrenci listeleri alındı. Etkinliklere göre gruplar ve sayılar belirlendi.
İlk olarak her okulda bir tanışma sohbeti yaparak doğamız ve tabiat ana kavramları ile dünyamızı korumak için neler yapabileceklerimiz üzerine konuşmayı; özellikle de Datça Yarımadası için çok önemli olan su kaynaklarımızı koruma üzerinde durmayı kararlaştırdık. Diğer bir etkinlik olarak öğrencileri küçük (1,2 ve 3. sınıflar) ve büyük (4,5,6,7 ve 8. sınıflar) gruplar olarak ayırarak iki ayrı etkinlik yapmayı düşündük (sırasıyla, bir yumağın doğadan çeşitli roller alan öğrenciler arasında dolaştırılarak yaşam zinciri oluşturulması ve suyun yeryüzüne düşüşünden evimizdeki musluğa ve oradan da arıtma tesisine gidene kadarki yolculuğunun şemasının çıkarılması).
Ayrıca, bir çok belgesel film arasından “Microcosmos” ve bir aksilik olması halinde alternatif olarak “Gediz’in Kuşları” isimli belgesel filmleri izlettirmeye karar verdik.
Doğa Çantam
Doğa Derneği tarafından ülke çapında yürütülmekte olan Doğa Çantam projesi, 6-11 yaşındaki çocuklara yönelik, doğayı doğada tanımayı teşvik etmek amacıyla çevre eğitiminin beş amacına uygun olarak hazırlanan özel bir eğitim programıdır.
Bu beş temel amaç;
* Doğa ve doğa sorunlarına karşı farkındalık ve duyarlılık oluşturmak,
* Doğa ve doğanın işleyişi ile ilgili temel bilgi ve anlayışı geliştirmek,
* Doğaya karşı olumlu davranış ve değerler geliştirilmesini sağlamak,
* Doğayla ilgili sorunları tanımlama, araştırma ve çözme ile ilgili beceriler edinilmesini sağlamak,
* Doğanın korunmasına aktif katılım sağlamaktır.
Doğa Çantam, aynı zamanda hisleri kullanmaya yönelik etkinlikler aracılığıyla çocukların doğal çevrelerine karşı empati geliştirmelerini amaçlamaktadır.
Doğa Çantam projesi, DAÇEV ile Datça Milli Eğitim Müdürlüğü ve Datça Belediyesi’nin işbirlikleriyle Datça’da ilk defa, 2006 yılında, Datça için son derece önemli olan Gebekum Doğa Parkı’nda DAÇEV gönüllüleri tarafından uygulandı.
DAÇEV, 2006 yılında başladığı bu programı Datça İlköğretim Okulları’ndan toplam 400’e yakın çocukla Gebekum Doğa Parkı’nda uygulamıştır. Bu program önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.
Program sonucunda çocukların duyularını kullanarak doğayı doğada tanımaları, canlı çeşitliliğini fark etmeleri, canlıların beslenmek, barınmak ve saklanmak için bazı özel yaşam alanlarına (evlere) ihtiyaç duyduğunu anlamaları, canlıların ve onların yaşam alanlarının korunmasına yardım etme ve koruma isteklerini geliştirmeleri sağlanmak, aynı zamanda, hem Gebekum Doğa Parkı’nı tanımaları hem de bu bölgenin neden koruma altında olduğunu konusunda bilinçlenmeleri amaçlanmaktadır.
5. kez uygulanan doğa çantam 2010'dan:
Akdeniz'den Ege'ye Doğa Yürüyüşü
Akdenizle Ege Denizi arasında, doğudan batıya bir sınır çizgisi gibi uzanan ince, uzun Datça Yarımadası'nın bu özelliği bir etkinlikle de vurgulanmalıydı. Dünyanın neresinde görülmüş yürüyerek bir buçuk- iki saatte bir denizden başka bir denize varmak?
Turgay Sönmez getirmişti hep birlikte yürüyelim önerisini. Dernek üyeleriyle coşkuyla karşılandı bu öneri ve yürüyüş tarihi hemen saptandı: 2 Mayıs 1999, Pazar günü. Yalnız dernek üyelerinin değil Datça'da yaşayanların hatta o günlerde Datça'ya gelen konukların da katılacağı bir halk yürüyüşü olmalıydı bu; öyle de oldu. Belediyenin ve Kaymakamlığın destek verdiği yürüyüşte yaklaşık 150 kişi vardı.
1999'dan beri her yıl Mayıs ayında yapılan 'Akdeniz'den Ege'ye Barış ve Dostluk Yürüyüşü' gelenekselleşti. O gün davul zurna eşiliğinde (kimi yıllarda öğrenci bandosu ve halk oyunları ekibi de katılıyor) Datça'nın Akdeniz kıyısında testilere doldurulan denizsuyu Gökova kıyısındaki Gereme'ye varıldığında Ege Denizi'ne dökülüyor; Akdeniz'in selamı Ege'ye iletiliyor.
Daha sonra Gereme'nin 4-5 km batısındaki Katıyalı'da piknik yapılıyor. Kızlan köylülerinin katılımıyla panayır yerine dönüyor Katıyalı. Akşama kadar türküler, şarkılar, zeybek oynamalar, türlü yarışmalar. Ama gelenlerin çoğu yorgunluklarını gidermek için önce Ege'nin koynuna atıyorlar kendilerini. Böylece deniz mevsimi de açılmış oluyor.
Kıyı Temizlikleri
DAÇEV yaz sezonu başında İlçe Merkezi, Karaköy, Mesudiye, Palamutbükü ve diğer bazı koylarda Kaymakamlık, Belediye, Liman Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'nın destek verdiği kıyı temizlik kampanyasına üyeleriyle katıldığı gibi, gerekli çöp torbalarını ve plastik eldivenleri de sağlamaktadır.
Ayrıca DAÇEV tarafından her yıl düzenlenen Kaymakamlığın da mali destek verdiği, Belediye sınırları dışında kalan koyların temizliği yaz boyunca iki çalışanın tekneyle koylara gidip çalışmasıyla gerçekleştirilmektedir. Son olarak da ilkbahar ve sonbaharda Gebekum Doğa Parkı kıyısı da üyelerimizin katılımıyla çöplerden arındırılmaktadır.