8 Haziran 2008 Pazar

Akdeniz'den Ege'ye Doğa Yürüyüşü

Akdenizle Ege Denizi arasında, doğudan batıya bir sınır çizgisi gibi uzanan ince, uzun Datça Yarımadası'nın bu özelliği bir etkinlikle de vurgulanmalıydı. Dünyanın neresinde görülmüş yürüyerek bir buçuk- iki saatte bir denizden başka bir denize varmak!?

Turgay Sönmez getirmişti hep birlikte yürüyelim önerisini. Dernek üyeleriyle coşkuyla karşılandı bu öneri ve yürüyüş tarihi hemen saptandı: 2 Mayıs 1999, Pazar günü. Yalnız dernek üyelerinin değil Datça'da yaşayanların hatta o günlerde Datça'ya gelen konukların da katılacağı bir halk yürüyüşü olmalıydı bu; öyle de oldu. Belediyenin ve Kaymakamlığın destek verdiği yürüyüşte yaklaşık 150 kişi vardı.

1999'dan beri her yıl Mayıs ayında yapılan 'Akdeniz'den Ege'ye Barış ve Dostluk Yürüyüşü' gelenekselleşti. O gün davul zurna eşiliğinde (kimi yıllarda öğrenci bandosu ve halk oyunları ekibi de katılıyor) Datça'nın Akdeniz kıyısında testilere doldurulan denizsuyu Gökova kıyısındaki Gereme'ye varıldığında Ege Denizi'ne dökülüyor; Akdeniz'in selamı Ege'ye iletiliyor.

Daha sonra Gereme'nin 4-5 km batısındaki Katıyalı'da piknik yapılıyor. Kızlan köylülerinin katılımıyla panayır yerine dönüyor Katıyalı. Akşama kadar türküler, şarkılar, zeybek oynamalar, türlü yarışmalar. Ama gelenlerin çoğu yorgunluklarını gidermek için önce Ege'nin koynuna atıyorlar kendilerini. Böylece deniz mevsimi de açılmış oluyor.

Bu sene 10. kez yürüdük iki deniz arasında, katılımcı sayımız piknik alanına vardığımızda bin civarındaydı, gelecek yıllarda Datça'nın trekking alanında iddialı parkurlarını tanıtabilmeyi ve tüm yürüyüşseverlerin rotasını yarımadamıza yönlendirmeyi umut ediyoruz.

Hiç yorum yok: