22 Mart 2010 Pazartesi

Kompost Kovasi Yerine Solucan Kovasi

Organik Atik Degerlendirme grubu olarak ucuncu prototipimizi de hazirladik. Bu seferki aslinda biraz hayvan beslemeye giriyor. Kompost kovasinda mutfak artiklarimizi curutup donusturenler de canlilar tabii ama bu seferkiler gozle gorulebilir Eisenia Fetida cinsi solucanlar. Bu solucanlar hergun agirliklarinin yarisi kadar yiyecek tuketiyorlar. Yaptiklari mutfak atiklarini son derece degerli bir gubre olan kendi diskilarina cevirmek.

Sistem oldukca basit. 10 kg.lik buyuk yogurt kaplarindan birinin altini deldik.



Solucanlarin icinde yasayacagi bir karisim hazirladik. Bu karisimda seritler halinde yirtilmis gazete kagidi, biraz saman ve keci gubresi, birer avuc toprak ve ince kum var.



Burada bulmakta zorlandigimiz bu solucan cinsini Istanbul'dan bir arkadasimiz kargo ile gonderdi. Bu solucani taniyanlar haber versin. Dikkat ederseniz bildigimiz toprak solucanlarindan daha koyu kirmizimsi bir renkleri ve sirtlarinda cizgileri var.



Solucanlari karisimin icine koyup yolda acikmislardir diye ilk yemeklerini veriyoruz (biraz parcalanmis lahana ve marul yapragi).



Son olarak uzerlerini islatilmis gazete kagidi ile ortuyoruz. Solucanlar hem cok islak olmayan nemli ortamlari seviyorlar, hem de karanligi.



Kabin kapagini hafif aralik olacak sekilde (hava alabilmesi icin) kapattiktan sonra bir legenin icine oturtuyoruz. Alttaki deliklerden koyu renk bir sivi sizmasi bekleniyor, bu da bitkiler icin son derece faydali, sulandirilarak bitki sularken kullaniliyor.

Ilk kap solucan gubresi ile iyice dolunca uzerine yine alti delinmis diger kap konacak, ve yiyecekler ustteki kaba konacak. Solucanlar yiyecek bulmak icin deliklerden ustteki kaba gececekler. Bundan sonra alttaki kapta birikmis olan gubre bitkiler icin kullanilabilir ancak dikkat, cok kuvvetli bir gubre oldugundan birazi bile yeterli olacak. Tabii simdilik buralar biraz teori, ilk hasattan sonra guncellenmeli!

1 yorum:

koray dedi ki...

SELAMLAR BEN SOLUCAN ÜRETİM KONUSUNA HENÜZ YENİ GİRİŞ YAPTIM AMA ÇOK MERAKLIYIM,

HOBİ OLARAK BALKONDA SAKSIDA DOMATES ,SOGAN , BİBER FALAN YETİŞTİRİYORUM VEE SAKSILARIMA BU SOLUCAN GÜBRESİYLE GÜBRELEMEK VE GÜBREYİ ÜRETMEK İSTİYORUM.

BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

SİZDEN RİCAM BANA RESİMLERDEKİ SOLUCANLARDAN KOVASIYLA BİRLİKTE GÖNDERİRMİSİNİZ

İLETİŞİM İÇİN koraykilic82@gmail.com

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER