28 Eylül 2009 Pazartesi

DATÇA’DAN GREENPEACE GELDİ GEÇTİ - Cengiz Karaköse

Aşağıdaki yazı Datça Ekspres Gazetesinde 24 Eylül 2009 tarihinde yayınlanmıştır.

Çevre gönüllüleri örgütü Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) “Akdeniz’i koruyoruz” kampanyasını sürdürmek amacıyla Türkiye’ye geldi. Dünyanın dört bir yanında inanılmaz protesto eylemleri yapmış olan meşhur gemi 18 Eylül 2009 tarihinde Datça’ya demir attı.

Efsane geminin adı Kuzey Amerika yerlilerine ait bir halk inanışından alınmış. Kızılderililerin bu inanışına göre, insanoğlunun hırsı ve açgözlülüğünün dünyayı yok etmek üzere olduğu bir zamanda, gökkuşağından yeryüzüne efsanevi savaşçılar inecek ve gezegeni bu yok oluştan kurtaracaktır.

Belediye Başkanı Şener Tokcan, bazı Belediye Meclis Üyeleri, yerel basının temsilcileri aynı gün gemiyi ziyaret etiler ve basın toplantısına katıldılar. Toplantıda Akdeniz’i koruyalım kampanyası ve deniz çayırlarının korunması konularında açıklamalar yapıldı. Bazı sorular ve verilen cevaplardan sonra, Datça kıyılarındaki posedonya çayırlarının korunması konusunda ortak görüş birliği sağlandı. Öğleden sonra belediyenin desteği ile, bir gezi teknesi üç dört sefer yaparak Datça’lıları gemiye taşıdı. Böylece pek çok kişinin gemiyi gezmesi sağlandı.

Aynı günün akşamı Kültür Sitesinde, Greenpeace’in Denizler Kampanyası Türkiye temsilcisi Banu Dökmecibaşı “Akdenizi Koruyoruz” Kampanyasını anlattı. Ardından Mahmut Suner’in “Datça Sualtı Fotoğrafları” slayt gösterisi izlendi. Gemi ertesi gün sabahleyin Datça’dan ayrıldı.

İlk Gökkuşağı Savaşçısı, Fransa’nın yapacağı nükleer denemeleri protesto etmek için Yeni Zelanda’nın Auckland limanından hareket etmeden birkaç gün önce, 10 Temmuz 1985’te Fransız gizli Servisinin ajanları tarafından batırılmış. Olayda Greenpeace’in fotoğrafçısı hayatını kaybetmiş. Yıllar süren soruşturmalar sonrasında Fransa, uluslar arası mahkemede suçlu bulunarak tazminata mahkum edilmiş. İşte oradan elde edilen parayla da ikinci Gökkuşağı Savaşçısı doğmuş.

Datça’ya gelen bu ikinci gemi, aslında 1957 yılında yapılmış bir balıkçı teknesi. 1987’de Greenpeace tarafından satın alınarak bir çok onarım ve değişiklik gördükten sonra 1989’da, ilk geminin batırıldığı gün olan 10 temmuzda Hamburg limanında halka tanıtılmış.

Çevrecilerin yakın dostu, karşıtlarının ise korkulu rüyası olan Gökkuşağı Savaşçısı 55metre uzunluğunda, 555 ton ağırlığında ve en fazla 12 deniz mili hız yapabiliyor. Gemi çevreci bir anlayışla yeniden düzenlenirken, motorun yanı sıra yelkenle de yol alabilecek şekilde tasarlanmış. Yelken büyüklüğü ise 650m2.

Gemide, ayrıca sıcak su için güneş panelleri, atık su arıtma tesisleri, Uydu iletişim cihazları, genelde eylemlerde kullanılan şişme botlar için yön bulma sistemi ve onları suya indirmek için de vinçler bulunmakta. Ayrıca batırılan ilk gemiden çıkarılan gemi dümeni ve çan da bu gemiye sembolik olarak takılmış.

Gökkuşağı Savaşçısı (Rainbow warrior), bugüne kadar güvertesinde müzisyenleri, dini liderleri, ünlü sanatçıları ve binlerce fazla ünü olmayan ama onu yürekten destekleyenleri de konuk etmiş. Onlarca eyleme katılmış. Kampanyalarda yer almış. Balina avcılığına, savaşlara, küresel ısınmaya ve her türlü çevre suçuna karşı yelken açmış. Küreselleşmeden zarar gören yerel halkların temsilcilerine ve küreselleşme karşıtı sivil toplum kuruluşlarına, özgürce söz söyleyebilecekleri bir platform oluşturmuştur.

İşte böyle bir gemi olan Gökkuşağı Savaşçısı bayram öncesi Datça’ya geldi. “Deniz çayırlarını hep beraber koruyalım” mesajı bırakarak Datça’dan ayrıldı…

Cengiz KARAKÖSE

21 Eylül 2009 Pazartesi

"YÜZÜLEBİLİR DENİZLER" YÜZÜŞÜ

Necati Sagir ve Kubilay Demirkan yarin yani 23 Eylul de sabah 05.00 de datca yarımadasının ucundaki knidos'tan suya atlayıp 37.7 km mesafeyi yuzup Datça'ya aksam 19.00 gibi varacaklar.
Necati Sagir ve Kubilay Demirkan daha once de Datça-Sombeki arasını yuzmuslerdi, yunanistan'da ve Datca'da bazı kış maratonlarına katılmışlardı.
Kubilay Demirkan "babam cocuklugunda İzmir'de yuzermis, ben yuzemedim. 5 aylık kızım Cemre de bu sularda yuzebilsin istiyorum. denizler sadece kenarında cekirdek yedigimiz yerler olmaktan, ickilerimize meze olmaktan çıkmalı" diyor.
Necati Sagir ise soyle ekliyor " bu kulvarın hep yuzulebilir olmasını diliyorum. genel olarak mevcut dogal ve kulturel varlıklarımızın korunması gerekiyor."
Necati Sagir ve Kubilay Demirkan " YUZULEBİLİR DENİZLER" icin yarin yuzuyorlar.

19 Eylül 2009 Cumartesi

GreenPeace Rainbow Warrior

Greenpeace'in efsane gemisi Rainbow Warrior 2 gundur Datca'da (Izmir ve Seferihisar'in ardindan). Akdeniz'de deniz rezervleri olusturulmasi kampanyasini yurutuyorlar. Geminin 15 kalici, 15 ulkesine gore gonullu personeli bizleri partiler halinde gemilerinde misafir ettiler, gemilerini ve kampanyalarini anlattilar. Gemi eski bir balikci gemisi. Bayagi ciddi tadilatlardan gecip (boyu 45m.den 55m.ye uzatilmis, vs.) bugunku halini almis. Gemi eski gorunuyor ama icinde en son teknolojik cihazlar var. Greenpeace'ciler her ne kadar eylemleri ile biliniyorlarsa da ne kadar ciddi arastirmalar yaptiklarini da ogrenmis olduk. Ilk Rainbow Warrior 80'lerde Yeni Zelanda aciklarinda batirilmis Fransiz gizli servisi tarafindan (bir nukleer karsiti eylem sirasinda). Bu ikincisi de 2011 yilinda emekliye ayrilacakmis. Gemiyi gezmek bir film seti gezmek gibiydi. http://www.greenpeace.org/turkey/ adresinden deniz rezervleri ile ilgili kampanyaya katilabilirsiniz.