10 Haziran 2009 Çarşamba

Filmlerle Dunya Cevre Gunu

5-8 Haziran arasi aksamlarimizi renklendiren surdurulebilir yasam film festivali, kimi animasyon, kimi kisa, kimi uzun belgeselleri ile sanirim tum izleyenler uzerinde buyuk bir etki yaratti. Ilk aksam amfitiyatroda biraz esintili gecti. Sonraki gosterimlerde Bulent Ecevit Kultur Merkezi'nde manzarayi kaybettik ama cok daha rahattik dogrusu :-)

Kendi adima kimi filmleri seyrettikten sonra durumun ne kadar kotu oldugunun farkina varip biraz umutsuzluga kapildim, ama hemen ardindan gelen bir ortaklasa mucadele ve basari oykusu umutlarimi ve birseyler yapma istegimi tekrar canlandirdi. Ozellikle Bergama koylulerinin yilmadan verdikleri mucadeleye eminim hepimiz hayran olduk ama bir taraftan da bunca cabanin hala sonucsuz kalmis olmasi bizi uzdu.

Dev firmalarin, buyuk olcekli sanayi uretimini, her turlu sevgi/saygi/merhametten arindirilmis bir sekilde tarim ve hayvanciliga uyarlamis olmalarinin yarattigi sonuclari hepimiz buyuk bir uzuntuyle izledik. Firmalarin gozunde sadece birer girdi olan bu canlilar icin dertlendik. Patentlenmis genlerin ciftcilerin hayatina, nasil onlarin istemi disinda girdigini ve onlari bir anda ne gibi zorluklara soktugunu gorduk. And daglarinda koylulerin, urunlerinin genetik cesitliligini korumak icin nasil dayanistiklarini izledik. Firtina vadisinin olumden donmesine yore halkinin tutkulu katkisindan ve vadilerine olan derin sevgilerinden ilham aldik. Bu guzel filmler icin etkinlikte rol alan herkese tesekkurler.

5 Haziran 2009 Cuma

Dunya Cevre Gunu Etkinliklerimiz

5 Haziran Dunya Cevre Gununuz kutlu olsun.

Daçev üyeleri sabah 10:00'da Datça belediyesinin organize ettiği çevre temizliği kampanyasına katıldılar, Taşlık ve Kumluk plajları üyelerimizce temizlendi.



Ardından; Marmaris'ten gelen kucuk izcileri ve Marmaris Cevre Gonulluleri Derneginin uyelerini agirladi. Hep birlikte, Gebekum'un karsisindaki Datca Bolge Orman Sefligi'de Dacev'in geçtiğimiz kış meşe palamudu fidelerini diktiği ve bu sene genişletilen fidanligin acilisina gittik. İlçemiz sınırları içerisinde oluşturulan bu fidanlık için İlçe Orman şefliğine teşekkür ediyoruz. Ilk ekilen tohumlar Datca yarimadasinin endemik bitkilerinden Datca Hurmasi agaci (phoenix theophrastii) tohumlari oldu.



Marmarisli minik izci dostlarimizin ve sevgili Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu öğrencilerimizin minik elleriyle hazirladigi viyoller fidanliktaki uzman ellere, Kasim ayina kadar saglikli fidelere donusmesi dilegiyle teslim edildi. Ayrica sakiz agaci fideleri de viyollere dikildi. Ardindan Belediye Baskanimiza bir adet Datca Hurmasi fidesi hediye edildi. Datçamızın merkezinde görülebilir bir yere dikileceğini umut ediyoruz.



Izci arkadaslarimiza hizlandirilmis bir Doga Cantam programi yasatip onlari da birer "doga kasifi" yaptik.




Ardindan ruzgar pervaneleri santralina gittik. En son teknolojilerle uretilen, Datca'nin tum ve Marmaris'in de kismen elektrik ihtiyacini gideren ruzgar pervanelerini yakindan gormek cok etkileyici bir duyguydu. Ayrintili bilgiyi baska bir blogda sizlerle paylasmayi umuyoruz.

Hatirlatalim; bu aksam, Dunya Cevre Gunu kapsaminda, 4 gunluk Surdurulebilir Yasam Gezici Film Festivalinin ilk gunu. Amfitiyatro'da saat 21:00 bulusmak uzere.